DRÁTOVÁ ANTÉNA KV

Tak to jsme si s přáteli jednou vyšli na výlet do přírody, a do kapsy (samozřejmě) malý transceiver pro 80m. Na krásné, prosluněné pasece vznikla debata – jakou anténu natáhnout, jestli vertikál na nějaký dost vysoký strom, nebo vodorovnou „eLku“ mezi dva stromy, až nakonec vše rozřešil zajímavý nápad. Což takhle obojí najednou? Vznikl paskvil, jaký vidíte na přiloženém obrázku.

Což o to, anténa chodila pěkně. Sice (a to se dalo čekat) maximum vyzařování bylo ve směru k dolnímu konci, ale – radioamatér je tvor koumající – nešlo by to ještě nějak upravit? Dopadlo to tak, že pokusům s touto anténou byl věnován ještě jeden víkend, na kterém jsme kouzlili s délkami ramen, s uzeměním a podobně. No nebudu to protahovat, ale experimentálně bylo zjištěno, že anténa je výborně použitelná i v pásmu 160 m, že nejlépe „šlape“ s rozměry v tabulce, a že ji budeme používat i na příštích expedicích.

Pásmo m

A m

B m

160

14,6

37,5

80

7,3

19,8

Dále bylo zjištěno že (což jistě nikoho neudiví) že potřebuje kvalitní uzemnění, nebo – ještě lépe – soustavu radiál. Přesněji se do rezonance naladí podle PSV metru pomocí otočného kondenzátoru 500 pF ze starého elektronkového rádia. Pravých QRPP-istů je menšina, proto rada pro vás ostatní. Uvedené ladicí kondenzátory se většinou vyskytují v provedení „duál“, tedy dvojnásobné, někdy (ve starších rádiích) i trojnásobné. Takže vám nezbývá nic jiného, než každou druhou rotorovou a statorovou desku vytrhnout, aby mezery mezi deskami byly alespoň 1 mm, jinak dochází k pěkným akustickým i světelným efektům, které nemají příliš dobrý vliv na koncový stupeň vysílače. Celková délka obou ramen antény (A + B) vychází na 0,35 l.  Pokud si alespoň malinko pohrajeme s doladěním, lze snadno docílit PSV = 1:1 na rezonančním kmitočtu.